Şaban Ayının Fazileti

Allah’ım Recep ve Şaban’ı bizlere mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.

Peygamberimizin bu aylarda sıkça yaptığı dua bu şekilde. Hiç şüphesiz ki 3 aylar diye andığımız Recep Şaban ve Ramazan ayları mü’minler için bereketli ve faziletli zaman dilimleridir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v) den nakledilen bir hadiste; Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Receb şehrullahdır(Allah’ın Ayı). Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır. buyurarak şaban ayının faziletine dikkat çekmiştir. Ayrıca Şaban ayının temizleyici olduğunuda haber veren Peygamberimiz bu ayda ibadet ve taata hatta nafile oruca önem vermiştir.

Ayrıca içerisinde bulunan ve Berat gecesi(kandili) olarak bilinen şaban ayının ortası gecesi(15. günü) af ve mağfiret kapılarının açıldığı, bağışlanmanın bol olduğu bir zaman dilimidir.

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber  (sav)  şöyle buyurduğunu rivayet etti.

“Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz.  Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım.  Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve’t-Terhib, II,473).

Şaban ayının fazilet ve bereketiyle alakalı Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”  (Nesai, Savm, 70.)

O halde değerli kardeşlerim bizlerde kendisine ulaşmakla şeref ve bereket bulduğumuz Şaban ayını, gecesi ve gündüzüyle iyi değerlendirelim. Çünkü insan hayatı çok kısadır. Bu kısa ömürde böylesine bereketli ve faziletli zaman dilimlerine her zaman ulaşamayabiliriz. Akıllı mü’in Odur ki; yakaladığı böylesine kıymetli zaman dilimini boşa geçirmez.

Berat Gecesi(Kandili) Fazileti ve Önemi Konulu Yazımızıda okumanızı tavsiye ederiz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir